• Ο κ. ΚΡΑΣΣΑΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ γεννήθηκε στην Αθήνα. Τελείωσε την Ιατρική Σχολή του Α.Π.Θ. με το βαθμό «Λίαν καλώς» (7,5). Υπηρέτησε σαν έφεδρος ανθυπίατρος για 3 χρόνια στον ελληνικό στρατό. Εργάστηκε σαν ειδικευόμενος ιατρός στην Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ταυτόχρονα εργάστηκε στο εργαστήριο Βιολογίας – Βιοχημείας σαν άμισθος βοηθός με στόχο την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής.
  • Το 1972 έλαβε τον τίτλο της ειδικότητας της παθολογίας μετά από εξετάσεις.
  • Το 1973 αναγορεύθηκε αριστούχος Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ.
  • Το 1972 και μετά από πανελλήνιες εξετάσεις έλαβε υποτροφία του ΙΚΥ για σπουδές στην ενδοκρινολογία και τον επόμενο χρόνο αναχώρησε για το Λονδίνο όπου αρχικά παρακολούθησε μαθήματα εργαστηριακής και κλινικής ενδοκρινολογίας στο Νοσοκομείο Hammersmith (Καθηγητής R. Fraser) και μετά διορίσθηκε Επιμελητής Έρευνας (Research Registrar) στο Νοσοκομείο Central Middlesex.
  • Στο Νοσοκομείο αυτό εργάσθηκε μέχρι το 1976 οπότε επέστρεψε στην Ελλάδα και έλαβε τον τίτλο της ειδικότητας της ενδοκρινολογίας. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα διορίσθηκε πανεπιστημιακός επιμελητής στο Εργαστήριο Βιολογίας της Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ., όπου και προσπάθησε να διοργανώσει τμήμα ραδιοανοσοβιολογίας και ραδιοϊσοτόπων κυρίως για ερευνητικούς σκοπούς. Στην θέση αυτή παρέμεινε μέχρι το 1978, οπότε και παραιτήθηκε για να αναλάβει την διεύθυνση του νεοσύστατου τμήματος Ενδοκρινολογίας και Ραδιοϊσοτόπων του νεοϊδρυθέντος τότε Β΄ Γενικού Νοσοκομείου ΙΚΑ «ΠΑΝΑΓΙΑ». Την θέση του Διευθυντή της Παθολογικής Κλινικής στο ίδιο Νοσοκομείο ανέλαβε ο καθηγητής κ. Σ. Φαλτσής και την θέση του Διευθυντή της Χειρουργικής Κλινικής ο καθηγητής Σφουγγάρης με τους οποίους ο κος. Κρασσάς ανέπτυξε στενούς επιστημονικούς δεσμούς. Την θέση αυτή κατείχε μέχρι το τέλος του 2010 οπότε και συνταξιοδοτήθηκε. Την διεύθυνση της Κλινικής μετά την αποχώρησή του ανέλαβε ο κος. Ν. Ποντικίδης.
  • Η Κλινική χορηγούσε από την έναρξη της λειτουργίας της πλήρη ειδικότητα ενδοκρινολογίας. Μέχρι την αναχώρηση του κου. Κρασσά από το Νοσοκομείο, η Κλινική είχε δώσει ειδικότητα σε 35 περίπου νέους γιατρούς.
  • Το 1998 η Κλινική με απόφαση της UEMS αναγνωρίστηκε σαν Εκπαιδευτικό Ευρωπαϊκό Κέντρο Ενδοκρινολογίας σύμφωνα με τα κριτήρια που έχει θέσει η τελευταία. 
  • To 1981 με υποτροφία του ΝΑΤΟ, την οποία έλαβε μετά από σχετικό διαγωνισμό, αναχώρησε για τις Η.Π.Α. όπου και παρέμεινε για έναν χρόνο περίπου στο WORCESTER της πολιτείας της Μασαχουσέτης παρακολουθώντας σαν Επισκέπτης Καθηγητής (Visiting Professor) τις εργασίες της Ενδοκρινολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης (Διευθυντής ο καθηγητής L. Braverman). Με την επιστροφή του στην Ελλάδα ξεκίνησε ερευνητική εργασία σε συνεργασία με την έδρα της Βιοχημείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (Διευθυντής ο καθ. κος. Μοίρας) που είχε σχέση με τον έλεγχο της λειτουργικότητας των όρχεων σε υπερθυρεοειδικούς αρρώστους πριν και μετά τη θεραπεία, με απώτερο στόχο την εκπόνηση διατριβής για Υφηγεσία. Η εργασία αυτή ολοκληρώθηκε το 1984 και υποβλήθηκε στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, το 1988 δε ανακηρύχθηκε παμψηφεί Υφηγητής του πανεπιστημίου αυτού (Αμ. Επ. Καθηγητής).
  • Από το ακαδημαϊκό έτος 1994 μέχρι το 1998 δίδαξε με ανάθεση το μάθημα της Ενδοκρινολογίας στους τεταρτοετείς και πεμπτοετείς φοιτητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
  • Το 1995 – 1996 εργάστηκε σαν Επισκέπτης Καθηγητής στο Διαβητολογικό Κέντρο JEFFREY KELSON του Λονδίνου.
  • Το 1999 ανακηρύχθηκε παμψηφεί Επισκέπτης Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου, το δε έτος 2007 επίτιμο μέλος της Σερβικής Ακαδημίας Επιστημών. 
  • Το 2002 εξελέγη μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Θυρεοειδικής Ένωσης (ETA) για 4 χρόνια μετά από εκλογές.
  • Το 2008 ονομάστηκε ακόλουθος (Fellow) του Βασιλικού Κολεγίου των Παθολόγων του Λονδίνου (FRCP), διάκριση πολύ τιμητική για ξένο επιστήμονα.
  • Το 2008 ονομάστηκε άμισθος καθηγητής του ΕΚΠΑ έχοντας υπηρετήσει 20 χρόνια σαν Διευθυντής κρατικής κλινικής από την απόκτηση του τίτλου του άμισθου επίκουρου καθηγητή. Το ίδιο έτος εξελέγη αντιπρόσωπος της Ελλάδος στη UEMS για την ειδικότητα της Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού μετά από εκλογές για 4 χρόνια, το δε 2013 επανεξελέγη για άλλα 5 χρόνια. Το 2012 εξελέγη από την Γενική Συνέλευση της UEMS, μετά από εκλογές, ταμίας (treasurer) του τμήματος της ενδοκρινολογίας και μεταβολισμού για 4 χρόνια.
  • Το 2005 έλαβε το βραβείο “Professor Dr. K. Chilov” από τη Βουλγαρική Ιατρική Ακαδημία και την Εταιρεία Ενδοκρινολογίας της Βουλγαρίας, το δε 2009 τιμήθηκε αυτός και οι συνεργάτες του από την Ακαδημία Αθηνών με το βραβείο ΜΑΛΑΜΟΥ για την εργασία τους που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό THYROID και έχει τίτλο: «Ο ΥΠΟΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟΣ ΕΧΕΙ ΔΥΣΜΕΝΗ ΕΠΙΠΤΩΣΗ ΣΤΗΝ ΣΠΕΡΜΑΤΟΓΕΝΕΣΗ».
  • Τον Μάρτιο του 2013 βραβεύθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Παχυσαρκίας για την σημαντική προσφορά του στην έρευνα και θεραπεία των νοσημάτων της παχυσαρκίας και του μεταβολισμού.
  • Τον Ιανουάριο του 2015 η Ελληνική Εταιρεία Ενδοκρινολογίας - Ένωση Ενδοκρινολόγων τον βράβευσε για τις πολύτιμες υπηρεσίες που προσέφερε στην ειδικότητα της Ενδοκρινολογίας στην Ελλάδα.
  • Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 300 εργασίες σε ελληνικά και αγγλικά περιοδικά, οι 125 δε από αυτές αναφέρονται στο PubMed.
  • Είναι συνεκδότης δύο βιβλίων στα αγγλικά και συγκεκριμένα το Pediatric Endocrinology και το Thyroid Ophthalmopathy και ενός στα ελληνικά με τίτλο «Γενική Ενδοκρινολογία» με άτλαντα ασθενών, με συνεκδότη τον Ν. Ποντικίδη.
  • Είναι μέλος της εκδοτικής ομάδας (editorial board) πολλών ξενόγλωσσων περιοδικών που αφορούν την ειδικότητα της ενδοκρινολογίας.
  • Τέλος, έχει διοργανώσει και συνδιοργανώσει πάρα πολλά ελληνικά και ξένα επιστημονικά συνέδρια που αναφέρονται στην ενδοκρινολογία με κορυφαίο το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο της ETA που έγινε στο Porto Carras τον Σεπτέμβριο του 2008 με συμμετοχή περίπου 1000 συνέδρων.

   

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

 ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ ΘΥΡΟΞΙΝΗΣ, Δρ. Γεράσιμος Ε. Κρασσάς, Ιατρικά Θέματα, 2015;68:10-14

 

ΒΑΣΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΜΟΝΗ - ΒΙΤΑΜΙΝΗ D 

 

THE IMPACT OF THYROID DISEASES STARTING FROM BIRTH ON REPRODUCTIVE FUNCTION, HORMONES, 2019, doi.org/10.1007/s42000-019-00156-y