ΑΡΘΡΑ
ΥΠΕΡΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟΣ ΤΥΠΟΥ GRAVES ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
COVID-19 - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε
Γράφει ο Καθηγητής Γεράσιμος Ε. Κρασσάς MD, PhD FRCP(Lond), Ενδοκρινολόγος, Πρόεδρος Επιστημονικού Συμβουλίου ΙΑΣΕΙΟΥ Πρότυπου Πολυιατρείου (www.iaseio.gr)
Ο υπερθυρεοειδισμός τύπου Graves είναι μία αυτοάνοση νόσος που σχετίζεται με την υπερλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα. Μπορεί να συνοδεύεται από θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια (ΘΟ), μπορεί και όχι.
Η θεραπεία του συνίσταται στην χορήγηση αντιθυρεοειδικών φαρμάκων για μεγάλο χρονικό διάστημα ή μπορεί να είναι χειρουργική. Όταν ο θυρεοειδής δεν είναι μεγάλος και δεν περιέχει όζους, τότε θα μπορούσε να χορηγηθεί ραδιενεργό ιώδιο με πολύ καλά αποτελέσματα.
Για την συνέχεια του άρθρου πατήστε: https:/www.facebook.com/gerasimos.krassas
COVID-19, ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΚΑΙ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ
Τα παχύσαρκα άτομα, εκτός από το μεγαλύτερο όγκο σώματος, έχουν αυξημένη συχνότητα διαβήτη, υπέρτασης, καρδιοπαθειών, αυξημένη πηκτικότητα αίματος και αυξημένο κίνδυνο θρομβο-εμβολικών επεισοδίων. Επίσης, είναι συνήθως σε μια κατάσταση υποκλινικής φλεγμονής με αυξημένα επίπεδα CRP και κυτταροκινών (TNF-a, IL-6) και έχουν ελαττωμένα επίπεδα βιταμίνης D3.
Για την συνέχεια: https://www.facebook.com/gerasimos.krassas/posts/10219582143838815
Γράφει ο Καθηγητής Γεράσιμος Ε. Κρασσάς MD, PhD FRCP(Lond), Ενδοκρινολόγος, Πρόεδρος Επιστημονικού Συμβουλίου ΙΑΣΕΙΟΥ Πρότυπου Πολυιατρείου
Από τα πιο πρόσφατα παράδοξα της ιατρικής. Σε μια από τις πιο ηλιόλουστες χώρες του πλανήτη, οι κάτοικοι έχουν γενικευμένη έλλειψη βιταμίνης D.
Είναι γνήσια; Χρειάζεται θεραπευτική αγωγή;
Πρέπει να αλλάξουμε συνήθειες ή να αγνοήσουμε τις μετρήσεις;
Σε μια χώρα που η ηλιοφάνεια είναι ένα από τα φυσικά της πλεονεκτήματα και που εκατομμύρια τουρίστες την επισκέπτονται γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο, μικροί και μεγάλοι, όπως δείχνουν διάφορες ερευνητικές εργασίες, εμφανίζουν ανεπάρκεια ή και σοβαρή έλλειψη της βιταμίνης D, που θεωρείται και η βιταμίνη του ήλιου, η οποία βασικά ρυθμίζει την υγεία των οστών αλλά όχι μόνον, όπως δείχνουν τελευταία ευρήματα.
Οι έφηβοι και τα άτομα της τρίτης ηλικίας είναι οι βασικές ηλικιακές ομάδες που εμφανίζουν ανεπάρκεια της συγκεκριμένης βιταμίνης.
ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ ΘΥΡΟΞΙΝΗΣ, Δρ. Γεράσιμος Ε. Κρασσάς, Ιατρικά Θέματα, 2015;68:10-14 Δρ. Γεράσιμος Ε. Κρασσάς
|
Δρ. Γεράσιμος Ε. Κρασσάς & Δρ. Κώστας Μάρκου |
ΒΙΝΤΕΟ
Καθηγητής Γεράσιμος Ε. Κρασσάς MD, PhD FRCP(Lond), Ενδοκρινολόγος
Πατήστε εδώ για να δείτε το βίντεο από την εκπομπή ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΣΤΗΛΗ "ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"
Κύριε διευθυντά
Πριν από μερικές μέρες επισκέφθηκα τη νέα Εθνική Πινακοθήκη που πρόσφατα εγκαινίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Τα συναισθήματά μου από την επίσκεψη συμπίπτουν με αυτά που περιγράφει στο άρθρο του ο εκλεκτός συνεργάτης σας κ. Νίκος Βατόπουλος το Σάββατο 5/6/2021. Θέλω κι εγώ με τη σειρά μου να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους τους συντελεστές που συμμετείχαν στην αναβάθμιση της Εθνικής Πινακοθήκης. Να ξεκινήσω από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος που κάλυψε τη δαπάνη και να προχωρήσω σε όλους τους φορείς και τα πρόσωπα που εργάστηκαν για να φτάσει στο τέλος αυτή η πλήρης αναδόμηση.
Δεν μπορώ όμως να μην επισημάνω καλοπροαίρετα μερικές παραλείψεις, που καλό θα ήταν να προσεχθούν ιδιαίτερα από τους αρμοδίους.
Πρώτον, παντελής έλλειψη ασφάλειας. Όποιος ήθελε έμπαινε – έβγαινε, με ή χωρίς σακίδιο στην πλάτη, με ή χωρίς τσάντα στο χέρι, χωρίς κανέναν έλεγχο. Θεωρώ ότι στη δύσκολη αυτή εποχή που περνάμε από πλήρη έλλειψη ασφάλειας αυτό θα μπορούσε να κοστίσει ακριβά και στους συγκυριακούς επισκέπτες και στην κυβέρνηση.
Δεύτερον, έλλειψη καθισμάτων για το κοινό, ιδιαίτερα για υπερήλικες και χρονίως πάσχοντες. Η πανδημία σαν δικαιολογία που προέβαλαν οι φύλακες, δεν ευσταθεί. Μέτρησα τουλάχιστον 20 θέσεις σε πλήρη απομόνωση που θα μπορούσαν να τοποθετηθούν καρέκλες και να χρησιμοποιηθούν άνετα σαν χώροι ανάπαυσης επισκεπτών.
Τρίτον, κανένα μπαρ από τα τρία που φαίνεται να υπάρχουν στην Πινακοθήκη δεν λειτουργούσε, με τη δικαιολογία του κορωνοϊού. Θα μπορούσε τουλάχιστον ένα να λειτουργεί με τα ίδια δεδομένα που ισχύουν για τα καφέ μπαρ της πόλης των Αθηνών σήμερα. Στην έσχατη περίπτωση θα μπορούσαν να είχαν τοποθετηθεί ψύκτες νερού, τουλάχιστον δύο σε κάθε όροφο. Προσωπικά διέκοψα την επίσκεψη και βγήκα εκτός Πινακοθήκης για να αγοράσω 1-2 φιάλες παγωμένου νερού και επανήλθα για να συνεχίσω την περιήγηση.
Τέταρτον, δεν λειτουργούσε το εκθετήριο. Ζήτησα να αγοράσω μερικά πόστερ, ένα από αυτά οι «Ιππείς» του Φασιανού που τόσο όμορφα παρουσιάζονται στην «Καθημερινή» της Τετάρτης 9 Ιουνίου, αλλά δυστυχώς δεν υπήρχαν. Σε ερώτηση πότε θα έρθουν και θα είναι διαθέσιμα στο κοινό, η απάντηση ήταν πλήρης άγνοια.
Σημειώνω ότι είχα πληρώσει στο ακέραιο το εισιτήριο, που σημαίνει ότι για να πληρώνει κάποιος ολόκληρο εισιτήριο θα πρέπει να είναι πλήρης και η παροχή υπηρεσιών. Παρ’ όλες αυτές τις παραλείψεις, που είμαι βέβαιος ότι θα επιλυθούν άμεσα, έφυγα από τη νέα Εθνική Πινακοθήκη με αισθήματα υπερηφάνειας για το νέο δημιούργημα. Αυτά αναφέρονται και στα εκθέματα και στο κτίριο.
Κύριε διευθυντά
Το άρθρο του συνεργάτη σας κ. Θάνου Τσίρου στην «Καθημερινή» της Κυριακής 28 Μαρτίου ήταν αποκαλυπτικό και ταυτόχρονα συγκλονιστικό. Μας έδωσε σε αριθμούς να καταλάβουμε όλοι μας ότι ένα από τα κύρια προβλήματα της πατρίδας μας σήμερα είναι, εκτός από την πανδημία και τον τουρκικό μεγαλοοθωμανισμό, η τρομακτική συρρίκνωση του πληθυσμού της Ελλάδας.
Γράφει λοιπόν ο κ. Τσίρος. Το 2020 ο πληθυσμός μειώθηκε κατά 46.234 άτομα. Είχαμε δηλαδή 85.605 γεννήσεις και 131.839 θανάτους. Δεν ξέρουμε αν αυτές οι γεννήσεις αφορούσαν μόνο γηγενείς Έλληνες ή συμπεριλαμβάνουν και αλλοδαπούς που γέννησαν σε δημόσια ή ιδιωτικά νοσοκομεία. Αν συμπεριλαμβάνουν και αυτούς, τότε το πρόβλημα γίνεται ακόμα χειρότερο και με δυσκολότερη επίλυση. Επίσης, από πίνακα που παρουσιάζεται στο άρθρο φαίνεται ότι την τελευταία δεκαετία οι γεννήσεις είναι κάθε χρόνο λιγότερες από τους θανάτους. Συγκεκριμένα, από 117.000-118.000 γεννήσεις σε ετήσια βάση, πριν μπούμε στην περίοδο των μνημονίων, πέσαμε για πρώτη φορά κάτω από τις 100.000 το 2012, ενώ από το 2016 και μετά το όριο έπεσε κάτω από 90.000 γεννήσεις τον χρόνο. Αυτό επιβεβαιώνεται και από το υπουργείο Εργασίας που έδωσε και τα σχετικά επιδόματα γέννησης παιδιών.
Αρνητικό ισοζύγιο 40.000-45.000 ανθρώπων σε ετήσια βάση σημαίνει εξαφάνιση μιας μεσαίας ελληνικής πόλης κάθε χρόνο. Στα 10 χρόνια χάνονται 500.000 άνθρωποι – νέοι Έλληνες, ενεργοί πολίτες.
Αφήνουμε τη σκέψη όλων μας ελεύθερη για να δούμε πού θα βρίσκεται πληθυσμιακά η Ελλάδα το 2040, εφόσον αυτοί οι ρυθμοί εξακολουθήσουν να ισχύουν και πού θα βρίσκονται οι γείτονες. Επίσης, τροφή για τη φαντασία όλων μας αποτελεί και η πληθυσμιακή ανάπτυξη η οποία αναμένεται για τους μη γηγενείς Έλληνες, οι οποίοι ανεξαρτήτως αιτίας αποφάσισαν να εγκατασταθούν μονίμως στη χώρα μας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Για το 2020, η κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη αντιλαμβανόμενη το πρόβλημα δρομολόγησε για πρώτη φορά το επίδομα τέκνου για τη μείωση της υπογεννητικότητας. Οπωσδήποτε, δεν υπάρχει ακόμα ο απαραίτητος χρόνος για να αξιολογηθεί αυτό το μέτρο. Θεωρούμε όμως ότι εφόσον όλοι αποδεχόμαστε ότι αυτό είναι ένα από τα κύρια προβλήματα της χώρας μας, θα πρέπει τα μέτρα να πολλαπλασιαστούν για να μπορέσουμε να επανέλθουμε στα προ της δεκαετίας επίπεδα, δηλαδή στο θετικό ισοζύγιο γεννήσεων – θανάτων.
Προτείνουμε λοιπόν να συσταθεί σε κάθε περιφέρεια «ρυθμιστική αρχή δημογραφικού προβλήματος» που θα λειτουργεί υπό την εποπτεία της κάθε περιφέρειας και των δήμων. Η ρυθμιστική αρχή θα έχει ως κύρια ευθύνη την ανάδειξη του προβλήματος, παρέχοντας ταυτόχρονα ιδέες και τεχνογνωσία για τη θεραπεία του. Επιπρόσθετα, θα είναι η ίδια υπεύθυνη για τον έλεγχο της εφαρμογής των αποφάσεων που θα ληφθούν. Η σύσταση της επιτροπής θα πρέπει να είναι άμεση και τα επιπρόσθετα μέτρα που θα ληφθούν θα πρέπει να υλοποιηθούν το ταχύτερο δυνατόν. Οι καιροί ου μενετοί.